Problemele intampinate de Naomi Campbell la inceputul carierei

Drumul catre succes al lui Naomi Campbell a fost pavat cu obstacole, datorate in mare parte culorii pielii ei. Regina podiumului, in varsta de 53 de ani, a vorbit despre partea intunecata a carierei sale triumfale in moda in timpul episodului 1 si 2 din noul documentar The Super Models , care exploreaza ascensiunea ei la proeminenta alaturi de alte modele Christy Turlington, Linda Evangelista si Cindy Crawford, care isi impartasesc si povestile din anii ’80 si ’90. 

Campbell, care a crescut intr-o gospodarie afro-jamaicana din Marea Britanie, si-a amintit ca a experimentat rasismul de la inceput, dar a spus ca nu a afectat-o ​​la fel de mult pana cand s-a mutat in SUA pentru a se ocupa de modeling. 

Cand avea cinci ani, Campbell a fost numita cuvantul N in scoala elementara. „Nu aveam de gand sa accept sa fiu agresat la scoala pentru culoarea pielii mele”, a explicat Campbell. „Mama imi platea taxele de scoala la fel ca toti ceilalti. Aveam tot dreptul sa fiu acolo, asa ca du-ti bullying-ul altundeva, asa m-am simtit.” 

Lucrurile s-au schimbat, insa, cand Campbell s-a mutat la New York. „La acea vreme, modelingul era privit cu dispret in familia mea. Mama mea habar n-avea ca fac ceva din toate astea”, a spus ea.

In ciuda ingrijorarii mamei ei, Campbell a impins inainte. Ea a spus ca mama ei a avertizat-o despre rasism in America, precum si despre prejudecatile din sud. 

„Am inceput sa inteleg din punct de vedere cultural ca va trebui sa muncesc foarte mult pentru a ma simti acceptat”, si-a amintit Campbell. „Nu aveam cum sa ma intorc acasa cu coada intre picioare… aveam sa merg din ce in ce mai mult.” 

Totusi, nu a fost usor si adaptarea la viata intr-un loc nou, ca femeie de culoare, a ingreunat lucrurile. „Imi intindeam mainile de multe ori pe strazile orasului New York, iar taxiurile zburau”, a spus Campbell. „Atunci Christy intindea mana si se opreau. Tipul ar fi de genul: „Nu vreau sa merg la Brooklyn”, iar eu zic: „Nu ma duc la Brooklyn”. Eu am spus, de ce spune asta? Nu m-a lovit pana cand, stii, Christy va trebui sa iasa in evidenta in fata mea, sa-mi ia un taxi ca sa-l duc la munca. 

Campbell si Turlington, acum in varsta de 54 de ani, au continuat sa locuiasca impreuna si cei doi au creat o legatura puternica. Campbell a spus ca Turlington si Evangelista, acum in varsta de 58 de ani – pe care ea le-a numit cu drag „surorile” ei – au sustinut-o pentru ea atunci cand a fost intampinata cu discriminare.

„Naomi nu a fost intotdeauna rezervata sa faca spectacole”, a spus Evangelista. “Nu intelegeam. Naomi, m-am gandit, era mai frumoasa, avea un corp mult mai leganat decat mine si o lupta mai buna. [Am fost] de genul: „De ce nu o rezerva ei?” Le-am spus: „Daca nu o rezervati, nu ma intelegeti”.

Campbell a laudat sprijinul lui Evangelista, impartasind ca Evangelista si Turlington „s-au pus absolut in joc pentru [me]”, ceea ce a spus ca a facut-o sa mearga in cele mai grele zile. 

In timp ce Campbell a suferit o serie de esecuri, ea a devenit de atunci unul dintre cele mai influente modele din lume. A fost primul model negru care a acoperit vreodata Vogue Franta in august 1988 si primul model negru care a deschis un spectacol Prada in 1997. A jucat in numeroase campanii de frumusete si poate fi gasita si astazi pe un podium.