Nu investiti bani pe care nu va permiteti sa ii pierdeti – criptomonede

De ce sa investesti acum in criptomonede?

Stirile despre suisurile si coborasurile criptomonedelor, si in special Bitcoin, sunt in titlurile multor ziare importante, alaturi de povesti despre investitori care devin extrem de bogati sau pierd absolut tot ce aveau peste noapte. Abia in 2009 a fost extras primul bitcoin original, iar pana in 2021, doar bitcoinul are o capitalizare de piata de aproape 650 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, Bitcoin si alte criptomonede sunt inca foarte controversate, unii comercianti sunt abili in a le valorifica, in timp ce altii evita cu orice pret sa investeasca in active cripto.

Criptomonedele sunt intr-adevar cea mai faimoasa realizare a industriei FinTech. Multi cred ca criptomonedele vor revolutiona intregul sector financiar si, de fapt, criptoactivele au suferit o crestere exponentiala fulgeratoare in ultimii ani.

Ce sunt criptomonede?

Criptomonedele sunt in esenta instrumente digitale (monede digitale) care pot fi tranzactionate si transferate electronic si se bazeaza pe tehnologia blockchain, care este o varianta a tehnologiei Secure Distributed Ledger ( DLT ) de pe Internet. Criptomonedele sunt un tip dintr-o categorie larga de criptoactive (deci nu toate criptomonedele sunt neaparat criptomonede). Spre deosebire de monedele traditionale, criptomonedele exista doar in forma digitala, dar evolutiile tehnologice recente au facut posibila utilizarea criptomonedelor pentru achizitionarea de bunuri si servicii. Ceea ce le face atat de inovatoare este ca, de asemenea, nu sunt emise de niciun organism central precum guvernul. Toate tranzactiile legate de criptomonede sunt stocate intr-o baza de date computerizata care este distribuita in intreaga retea de calculatoare (deci nu exista un depozit central de date care sa poata fi piratat, datele sunt replicate pe mai multe servere). Aceste sisteme sunt destul de complexe si se bazeaza pe baze de inginerie, software si matematica, care ajuta la asigurarea securitatii datelor si a imposibilitatii manipularii acestora. Astfel, daca are loc vreo tranzactie folosind criptomonede, datele acesteia sunt inregistrate in mai multe locuri, ceea ce adauga un plus de securitate intregului sistem.

Cum sunt create criptomonedele si cum sunt tranzactionate?

O caracteristica a blockchain-ului utilizat in criptomonede este ca fiecare tranzactie este un bloc de informatii cu un hash unic, care este apoi legata impreuna cu alte blocuri de informatii (de unde si denumirea). Persoana care gestioneaza aceste tranzactii isi asuma responsabilitatea pentru autentificarea datelor implicate in tranzactie si actualizeaza sistemul in consecinta cu acest nou bloc de informatii. Ei fac acest lucru cu hardware care le permite sa rezolve functiile criptografice necesare pentru validarea datelor. Aceste inregistrari sau blocuri de date se succed in ordine cronologica si sunt disponibile publicului, ceea ce le face mai usor de verificat si mai greu de falsificat. Deoarece fiecare bloc de informatii este construit pe caracteristicile criptografice ale hashurilor asociate, „rezolvarea” unui astfel de bloc este un proces complex care necesita hardware specializat si implica o recompensa pentru miner, care primeste pentru el insusi niste criptomonede. Dupa crearea unei noi tranzactii cu criptomonede, aceasta este verificata si adaugata in registrul digital blockchain. Cine verifica corectitudinea acestor tranzactii fara o autoritate centrala, cum ar fi o banca sau un guvern? De fapt, sistemul este construit pe algoritmi criptografici astfel incat sa previna orice frauda.

Securitatea este asigurata prin criptografie si datele stocate nu pot fi modificate: inregistrarile sunt permanente si nu pot fi manipulate de nimeni, facand intregul sistem securizat.

Ce afecteaza preturile criptomonedelor?

Ca orice alt activ financiar, exista cerere si oferta pentru aceasta. Deoarece criptomonedele nu sunt emise de o autoritate centrala, monede noi sunt create atunci cand minerii emit blocuri de tranzactii si, prin urmare, disponibilitatea anumitor monede poate fi destul de limitata. Daca exista o cerere mare brusca pentru un tip limitat de criptomoneda, aceasta poate duce la o crestere brusca a pretului acestuia.Mediul economic si alte piete de substitutie: aceasta este intr-adevar o categorie larga, dar criptoactivele, ca orice alt activ financiar, sunt afectate de schimbarile economice generale. Rolul altor instrumente financiare este, de asemenea, important, deoarece in cazul in care piata pentru activele traditionale, cum ar fi actiunile sau obligatiunile, scade, investitorii isi pot schimba preferinta catre activele cripto.Comportamentul investitorului. Adesea, preturile diferitelor active cripto sunt mult mai volatile decat preturile altor active datorita influentei sentimentului investitorilor cu privire la acestea; spre deosebire de alte active, criptoactivele nu au valoare intrinseca sau orice fel de garantie fizica. Acesta este motivul pentru care este posibil sa fi auzit atat de multe stiri despre bitcoin sau alte monede care cresc exponential pretul peste noapte sau scad la fel de rapid: emotiile, frica sau lacomia schimba foarte mult oferta si cererea de criptoactive. De asemenea, inseamna ca criptomonedele sunt influentate de multe ori de catre mass-media, crescand cererea cu stiri promitatoare si scazand-o din cauza actualizarilor in asteptari negative.

In ciuda titlurilor promitatoare si incitante pe care este posibil sa le fi vazut in stiri, criptomonedele se confrunta cu multe dezavantaje, mai ales scazand in valoare pe o perioada de zile sau ore. Fiecare comerciant ar trebui sa ia in considerare riscurile mentionate mai sus si sa inteleaga riscurile de pierdere de capital asociate cu acestea.