Luarea de statine ar putea reduce riscul de a muri din cauza Covid cu pana la 12%

Luarea de statine ar putea reduce sansele de a muri de Covid cu pana la 12%, potrivit unui studiu. Mai multe serii de studii au sugerat ca pastilele pentru combaterea colesterolului pot ajuta la combaterea virusului de la inceputul pandemiei.

Acum, mai multi oameni de stiinta s-au pronuntat in favoarea sa, spunand ca medicamentele ieftine ar putea actiona ca un profilactic Covid.

Expertii independenti spun ca studiul ofera „indicii de sustinere” ca statinele ar putea ajuta pacientii infectati, dar spun ca nu exista inca o dovada definitiva.

Cercetatorii suedezi au efectuat cea mai mare analiza vreodata a statinelor si a potentialului lor anti-Covid, urmarind datele anonime de sanatate a 1 milion de oameni.

Un nou studiu s-a adaugat la corpul tot mai mare de cercetari care sugereaza ca statinele, medicamente pentru colesterol prescrise in mod obisnuit, ar putea ajuta la reducerea sanselor oamenilor de a muri din cauza Covid.

Ce sunt statinele?

Statinele sunt un grup de medicamente care pot ajuta la scaderea nivelului de colesterol LDL din sange.

A avea un nivel ridicat de colesterol LDL este potential periculos, deoarece poate duce la intarirea si ingustarea arterelor, un factor cheie al bolilor cardiovasculare, principala cauza de deces in Marea Britanie.

Un medic poate recomanda administrarea de statine daca:

  • au fost diagnosticati cu o forma de boala cardiovasculara
  • istoricul dumneavoastra medical personal si familial sugereaza ca este posibil sa dezvoltati boli cardiovasculare la un moment dat in urmatorii 10 ani, iar masurile privind stilul de viata nu au redus acest risc

Cercetarile au sugerat ca aproximativ una din 50 de persoane care iau statine timp de cinci ani vor evita un eveniment grav, cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral, ca rezultat.

Exista 5 tipuri de statine disponibile pe baza de reteta in Marea Britanie:

  • atorvastatina (Lipitor)
  • fluvastatina (Lescol)
  • pravastatina (lipostat)
  • rosuvastatina (Crestor)
  • simvastatina (Zocor)

Cu toate acestea, medicamentul nu este lipsit de controverse.

Unii oameni sustin ca efectele secundare ale statinelor, care pot include dureri de cap, dureri musculare si greata, iar statinele pot creste, de asemenea, riscul de a dezvolta diabet de tip 2, hepatita, pancreatita si probleme de vedere sau pierderi de memorie, nu sunt beneficiile potentiale. merita.

Statinele sunt unul dintre cele mai frecvent prescrise medicamente in Marea Britanie, aproximativ 7,5 milioane de britanici le prescriu in prezent. Aproximativ 40 de milioane de oameni din SUA le iau, de asemenea, arata cifrele.

Pastilele scad colesterolul „rau” LDL, despre care medicii spun ca poate duce la intarirea si ingustarea arterelor, o cauza a atacurilor de cord si a accidentelor vasculare cerebrale.

Dar au fost considerate controversate in trecut, unii criticand ca sunt prescrise ca medicamente preventive, iar altii spunand ca unele dintre efectele secundare ale medicamentului nu merita.

Expertii Karolinska Institutet din spatele noului studiu cred ca efectele statinelor asupra Covid se pot datora modului in care functioneaza.

Statinele care scad nivelurile de colesterol LDL pot ajuta pacientii cu Covid, deoarece LDL in sine promoveaza inflamatia, facand posibil ca pacientii sa supravietuiasca simptomelor inflamatorii ale virusului.

Cercetatorii au folosit date medicale privind 963.876 de suedezi cu varsta peste 45 de ani, colectate intre martie si noiembrie anul trecut. Aceasta a inclus cauza mortii, cum ar fi din cauza Covid, si daca li s-au prescris statine.

Dintre participanti, s-a descoperit ca 169.642 iau statine, aproape 17% din total.

La sfarsitul studiului, 2.545 de persoane au murit din cauza Covid, 765 dintre cei care luau statine si 1.780 dintre cei care nu utilizau statine.

Analiza a sugerat ca statinele au avut un impact moderat asupra riscului de deces din cauza Covid, o reducere cu 12%.

Rita Bergqvist, unul dintre cercetatori, a spus ca acest lucru nu a variat semnificativ intre diferitele seturi de date, cum ar fi sexul.

„Rezultatele noastre sugereaza ca tratamentul cu statine poate avea un efect profilactic modest asupra mortalitatii Covid”, a spus el.

Autorul studiului, Viktor Ahlqvist, a spus ca cel putin rezultatele studiului au sugerat ca nu exista niciun rau in continuarea utilizarii statinelor in timpul pandemiei.

Autorii au evidentiat o serie de limitari in studiul lor, care a fost publicat in revista PLOS Medicine.

Unul a fost ca nu au putut sa ia in considerare factorii de risc pentru sanatate, cum ar fi obezitatea sau fumatul, care pot denatura rezultatele.

O alta limitare a vizat utilizarea statinelor, iar cercetatorii nu au putut confirma doza exacta sau marca de statine pe care oamenii o foloseau.

Reactionand la studiu, profesorul de medicina cardiovasculara de la Universitatea Sheffield, Tim Chico, a spus ca ofera cateva indicii despre interactiunea dintre statine si Covid.

„Acest studiu nu demonstreaza ca statinele reduc decesul in Covid, dar ofera cateva indicii de sustinere”, a spus el.

El a facut ecou declaratia autorilor ca era necesar un studiu controlat randomizat pentru a arata daca statinele au redus efectiv ratele de deces cauzate de virus.

Profesorul Chico a avertizat sa nu traga concluzii despre statine, aratand spre exemplele anterioare de medicamente despre care se crede ca ajuta la combaterea virusului, care ulterior s-au dovedit a fi gresite.

„Au existat prea multe speculatii si incredere prematura cu privire la medicamentele care sunt utile pentru Covid (cum ar fi hidroxiclorochina). Este important sa invatam din asta si sa fim masurati in mod corespunzator in modul in care descriem aceste rezultate”, a spus el.

„Aceste rezultate nu justifica in niciun caz utilizarea statinelor pentru a trata Covid.”

El a adaugat ca cele mai bune modalitati de a reduce riscul de deces din cauza virusului au ramas mentinerea distantei sociale, spalarea mainilor, purtarea mastilor si vaccinarea.

Pentru cei grav bolnavi de virus, profesorul Chico a spus ca exista deja medicamente cu dovezi bune de rezultate mai bune, cum ar fi steroidul dexametazona.

Studiul suedez este cel mai recent dintr-o serie care exploreaza statinele ca un potential ajutor impotriva infectiei cu Covid.

La inceputul acestui an, cercetatorii din San Diego au descoperit ca pacientii care luau orice tip de statina (singuri sau in combinatie cu medicamente antihipertensive) aveau cu 41% mai putine sanse de a muri atunci cand au fost internati la spital pentru Covid.

Un alt studiu publicat anul trecut, de data aceasta de catre Scoala de Sanatate Publica din Yale, a constatat ca persoanele internate in spital cu Covid care au inceput sa ia statine in timp ce in stadiile incipiente ale virusului au vazut ca riscul de deces a scazut cu 43%.

DE CE SUNT STATINELE CONTROVERSATE?

In prezent, sase milioane de adulti din Marea Britanie iau statine pentru a-si scadea nivelul colesterolului si, astfel, pentru a reduce riscul de atacuri de cord si accident vascular cerebral.

Dar multi medici si pacienti sunt ingrijorati de daunele pe termen lung si au fost legate de diabet, dureri musculare si pierderi de memorie.

Multi sunt incomozi cu ceea ce ei descriu drept „supramedicalizarea” persoanelor de varsta mijlocie, care vede distributia statinelor „doar in cazul in care” pacientii au probleme cardiace la varsta adulta.

Sustinatorii, pe de alta parte, inclusiv organul de supraveghere a sanatatii Nice, spun ca pastilele ar trebui prescrise mai pe scara larga pentru a preveni mii de decese premature.

S-a dovedit ca ajuta persoanele care au suferit in trecut de probleme cardiace.

Dar expertii spun ca pragurile pot fi prea mari, ceea ce inseamna ca efectele secundare pentru multi oameni depasesc beneficiile.

Efectele secundare raportate frecvent includ dureri de cap, dureri musculare si greata, iar statinele pot creste, de asemenea, riscul de a dezvolta diabet de tip 2, hepatita, pancreatita si probleme de vedere sau pierderi de memorie.