De ce investesc mai putin noii creditori in sectorul public?

Noii creditori din sectorul public creati de guvern dupa Brexit investesc cu doua treimi mai putin decat a primit Regatul Unit de la Banca Europeana de Investitii a UE, arata un nou raport. De-a lungul a peste patru decenii, BEI a sustinut proiecte din Marea Britanie, de la tunelul Manecii si Manchester Metrolink pana la parcuri eoliene offshore si modernizarea retelei nationale.

Grupul de reflectie din Marea Britanie intr-o Europa in schimbare a comparat rezultatele BEI cu activitatea noilor institutii sustinute de Trezorerie, inclusiv Banca de Infrastructura din Regatul Unit (UKIB).

BEI a investit in medie 6,4 miliarde de lire sterline in Regatul Unit intre 2009 si 2016 in termeni reali, ajungand la 7,5 miliarde de lire sterline in 2016 – anul referendumului pentru Brexit.

In schimb, institutiile succesoare create de guvern, inclusiv UK Infrastructure Bank (UKIB), cu sediul in Leeds, au investit 2,4 miliarde de lire sterline in 2022 – o treime din cat cheltuia BEI cu sase ani mai devreme.

„Nu este clar ca bancile interne de dezvoltare din Marea Britanie vor putea umple golul lasat de BEI pana la sfarsitul deceniului. Le lipseste personal si expertiza, ceea ce ii impiedica sa extinda rapid operatiunile”, a spus Stephen Hunsaker.

„Nici nu au atins ravnitul rating de credit AAA al BEI. In consecinta, acorda imprumuturi la rate mai mari, ceea ce face mai costisitoare imprumuturile proiectelor de interes public.”

Noile institutii – care includ Scottish National Investment Bank, Development Bank of Wales si British Business Bank – par, de asemenea, sa fie mai putin concentrate pe proiecte de infrastructura decat BEI.

Intre ei, au investit doar 17% in proiecte de infrastructura in 2022 decat a facut BEI inainte de a incepe sa-si inceteze legaturile cu Regatul Unit.

Ministrul Muncii din umbra, Tulip Siddiq, a declarat: „Esecul conservatorilor de a investi in industria britanica a lasat cresterea pe jos si serviciile noastre publice sa se prabuseasca, oamenii care lucreaza platind pretul.

„Munca va debloca miliarde de lire sterline de investitii din sectorul privat prin fondul nostru national de avere pentru a livra noi gigafabrici, fabrici de otel curate si porturi pregatite pentru surse regenerabile in Marea Britanie.”

Purtatorul de cuvant al Trezoreriei liberal-democrate, deputatul Sarah Olney, a declarat: „Acest raport blestemat evidentiaza inca o promisiune incalcata din partea acestui guvern conservator. Stiam deja ca fermierii si [pescarii] au suferit de pe urma acordurilor comerciale esuate ale guvernului, dar acum si planurile lor de investitii sunt lasate in zdrenturi.”

Directorul executiv al UKIB, fostul sef HSBC John Flint, a sugerat ca va accelera investitiile in urmatorii ani, in special in proiecte legate de ambitiile nete zero ale guvernului.

El a spus: „Nevoile de finantare care provin direct din strategia neta zero a guvernului tocmai vor incepe sa creasca semnificativ an de an”.

Dar Marea Britanie intr-un raport privind Europa in schimbare – intitulat „Decalajul de investitii” – sustine ca cresterea UKIB va fi constransa de limitele stricte ale Trezoreriei privind imprumuturile, impuse pentru a proteja banii contribuabililor.

Creditorii din sectorul public, cum ar fi BEI, urmaresc sa valorifice costurile mai mici de indatorare si orizonturile de timp mai lungi ale guvernelor, pentru a sprijini proiecte pe care investitorii privati le considera prea riscante.

Oferind certitudinea ca un proiect va merge inainte, ei pot „aglomera” finantare privata.

Dar Hunsaker sustine ca dimensiunea mai modesta a noilor institutii inseamna ca pana acum au sustinut „proiecte mai putine, mai mici si cu risc scazut”. O investitie importanta recenta a UKIB a fost de 24 de milioane de lire sterline intr-o mina de litiu din Cornish.

Analiza arata ca proiectele BEI nu au fost distribuite uniform in Regatul Unit. Intre 2010 si 2019, banca a investit 858 lire sterline pe cap de locuitor in Scotia si 773 lire sterline pe cap la Londra – fata de 180 lire sterline in Yorkshire si Humber, de exemplu.

Lansand UKIB in urma cu doi ani, Rishi Sunak, pe atunci cancelar, a declarat ca va contribui la agenda guvernului de nivelare. Grupul de reflectie sugereaza ca exista putine dovezi cu privire la acest lucru pana acum, majoritatea proiectelor UKIB fie la nivel national, fie acoperind mai multe regiuni.

Cercetarea arata ca singurul sector in care bancile sustinute pe plan intern s-au egalat cu institutiile UE este cel al creditarii intreprinderilor mici si mijlocii.

British Business Bank, lansata de Vince Cable, pe atunci secretar de afaceri, in urma cu aproape un deceniu, a depasit 1 miliard de lire sterline in imprumuturi anul trecut, depasind maximul imprumutat de filiala de afaceri mici a BEI, Fondul European de Investitii.

Un purtator de cuvant al Trezoreriei a declarat: „Banca de Infrastructura din Regatul Unit a fost infiintata cu o capacitate financiara de 22 de miliarde de lire sterline si este conceputa special pentru a aborda zero net si a creste nivelul, oferind un sprijin mai directionat decat BEI si este mai bine aliniata cu obiectivele guvernului.

„In primii doi ani, Banca a incheiat 20 de tranzactii in valoare de peste 1,87 miliarde de lire sterline in infrastructura digitala, transport verde si energie curata, sustinand 5.700 de locuri de munca in toata tara”.