Femeile sunt asemenea vinurilor

O sticla cu vin alb ori rubiniu destupat firesc la o masa. Un gest normal pentru majoritatea dintre noi. Dar, dincolo de lichidul ce face bucatele sa alunece mai bine ori conversatia sa se anime, exista oameni care stiu sa faca acel vin sa aiba suflet si personalitate. Un astfel de om este Lucia Pirvu, expert degustator, unul dintre cei mai apreciati specialisti romani din domeniu.

Tii paharul cu vin iin mana, ii admiri culoarea, mirosi un pic, ba chiar iei o inghititura si decizi ca e bun de baut. Si uiti ce-ai facut, luandu-te cu vorba. Pentru alti oameni, gestul acesta, adaugat altora, reprezinta iinsa profesia lor, pasiunea lor, viata lor. Nascuta acum 45 de ani, la Horezu, Valcea, Lucia Piirvu lucreaza de 23 de ani iin domeniul vinului. De fapt, spune ca aproape dintotdeauna. Bunicii mei au avut vie, cazan de distilare, iar eu ajutam la stransul recoltei si obtinerea produsului finit. Apoi, sora mamei era inginer horticultor si o iinsoteam adesea. Dar mai profunda este amintirea iin care tatal meu – desi inginer electromecanic – relua iin fiecare toamna ritualul culesului de struguri si al vinificatiei. A fost impresionata de butoaiele mari de lemn, de coborarea lor iin crama, de placerea de a gusta mustul dulce sau, lasat o vreme, de iintepaturile pe limba ale acestuia, iin drumul catre vinul propriu-zis. Asa a ales, pentru toata viata, drumul vinului.

Sa ai vinul in gene

Doi ani de liceu de profil, patru ani de Agronomie, specializarea Vinificatie, diploma de expert degustator si cei 23 de ani trecuti de atunci. Cu specializari iin Franta, participari la nenumarate saloane ale vinului si degustari iin tara, apoi stalp de rezistenta al SC Vinvest din Timisoara si implicata iin organizarea deja traditionalului Salon National de Vinuri din capitala Banatului. Sa fii expert iinseamna sa faci degustari nu doar cu vinuri romanesti, ci si cu cele straine, sa organizezi evenimente iin domeniu. Dar nu poti face toate acestea daca n-ai calcat iintr-o vie, daca n-ai vazut cum arata soiurile de vinuri, n-ai cules struguri, daca n-ai conservat si iimbuteliat vinul, daca nu l-ai vazut cum iimbatraneste iin sticle sau baricuri. Iar peste toate trebuie sa-l ai iin sange, iin gena, spune Lucia.

Degustarea, stiinta si arta

Ce iinseamna, totusi, o degustare? Stiinta si arta totodata. Tehnic vorbind, reprezinta gustarea cu atentie a produsului caruia dorim sa-i apreciem calitatile, folosindu-ne vazul, mirosul, gustul, iincercand sa-i gasim calitatile sau defectele, dar si sa le exprimam coerent si profesionist. Totul este important: locul de degustare, paharele, ordinea degustarii, temperatura la care aceasta se face. Trei faze majore are acest ritual: vizuala, olfactiva si gustativa. Imagineaza-ti: esti iin pantecul cramei, o fortareata de o curatenie impecabila, printre butoaie ce pastreaza si pana la 20.000 de litri de vin.

Pe masa, sa spunem, 6 soiuri de licoare a zeilor, plus paharele tipice evenimentului, inclusive cel pentru apa, vase de colectare, fise de degustare etc. In jur, un zumzet ca de stup de albine, iar iin aer – aroma de fermentare. Acum ridica paharul si examineaza discul, adica partea superioara din vin continuta iin pahar, care ar trebui sa fie stralucitor. Apoi verifica limpezimea si transparenta lichidului, tinand paharul iin dreptul unei surse de lumina, la nivelul ochilor. Urmeaza examenul culorii si al intensitatii, iimbracamintea vinului. Un vin alb-galbui cu reflexe verzi iinseamna, iin principiu, un vin tanar, nuantele de galben sau de chihlimbar arata o evolutie. Pentru vinul rosu, reflexele violacee indica tineretea, nuanta maronie regasindu-se iin vinurile foarte evoluate. Dar iinca nu s-a terminat prima faza, cea vizuala. Roteste lichidul iin pahar pentru a face examenul larmelor, lacrimile incolore ce se vor prelinge pe peretii recipientului.

In functie de constitutia licorii se spune ca vinul plange mai mult sau mai putin. Mai ramane sa verifici degajarea gazoasa, adica prezenta, iin cantitati mai mari sau mai mici, a bioxidului de carbon. Te-ai plictisit deja? Partea cea mai interesanta abia acum urmeaza! Expira aerul din plamani, apoi inspira, pentru a face cunostinta cu aroma si buchetul vinului. Bine, totul e mult mai complex, dar pentru ca esti la iinceput, nu-ti dau chiar toate amanuntele acestui ritual. Totusi, e bine sa stii ca aroma este componenta aceea volatila, zburatoare, data iin principal de strugure, iin vreme ce buchetul vine odata cu maturarea si iinvechirea vinului. Cu ajutorul aromei se poate recunoaste soiul, ea arata prospetimea si fructuozitatea licorii, buchetul conferind distinctia specifica fiecarui tip de vin. Si acum, fii gata de iintalnirea directa cu vinul caruia, pana acum, doar i-ai dat roata cu ochii si cu nasul: faza gustativa.

Fura din lichid 3 mililitri, atat, nu mai mult. Plimba-l prin cavitatea bucala pentru a detecta toate gusturile: dulce, sarat, amar, acid, la care se adauga senzatiile de ordin termic (caldura data de alcool, vascozitatea, prezenta bioxidului de carbon), dar si structura vinului, fluiditatea sau catifelarea. Acum, surpriza: se spune ca la o degustare vinul nu trebuie iinghitit. Fals! De fapt, se poate si asa, dar pentru obtinerea celor mai fine impresii si judecarea correcta a calitatii lui, iil poti consuma linistit Dar doar cei 3 mililitri! Daca n-ai facut-o deja – expertii cu siguranta stiu – clateste-ti gura cu apa distilata si gusta putin cascaval.Astfel, nu-ti vei altera capacitatea de analiza a gustului iintre diferitele tipuri de vin. Si acum poti spune ca esti deja o promisiune de expert degustator!

Fara condimente si fumat

Vinul evolueaza precum femeia, spune Lucia Pirvu, dupa ghidajul pe aleile degustarii. Lumea vinului se potriveste de minune doamnelor. Vinul iinseamna arta, noblete, ca si femeia. Cand ma gandesc la asemanarea dintre vin si femeie, primul lucru care iimi vine iin minte este aciditatea! Sunt personaje feminine ce se aseamana cu vinul spumant, altele au caracterul Sangriei sau al bitterului light, usor. Un degustator este asemenea unui sportiv sau artist de mare performanta.

Trebuie sa-si mentina forma iin permanenta si sa se iingrijeasca atent pentru a nu-si altera capacitatile. Sanatatea, odihna sunt esentiale. Asa cum trebuie mare atentie la tot ce poate posibilitatile de analiza, mai ales gustul: piperul, ardeiul iute, hreanul, mustarul, usturoiul, ceapa. Fumatul afecteaza grav vigilenta simturilor, motiv pentru care eu nici macar nu intru iin locuri iin care se fumeaza.

Parfumurile, de asemenea, sunt interzise iin timpul antrenamentelor si al concursurilor. Nu iin ultimul rand, trebuie cunoscuta granita iintre a degusta si a consuma exagerat, se destainuie Lucia Pirvu. Acum, toarna-ti niste vin iin pahar. De data asta iinsa priveste lichidul cu mare atentie si gandeste-te ce iinseamna el pentru alti oameni Pentru un expert degustator, de exemplu. Pare mai simplu de baut la masa cu familia si prietenii, nu?