Este oare feminismul depasit?

Merita sa lupte doamnele pentru anumite drepturi sau exista o crestere naturala a puterii lor? Femeile din Romania incearca oricum sa tina pasul cu ceea ce li se intampla suratelor din lumea occidentala.

In ultimii ani, cuvantul feminism a capatat relevanta in multe contexte, in unele dintre ele inconjurate de o conotatie negativa, pana cand si-a gasit drumul in orice dezbatere politica sau de bar. Feminismul nu uraste barbatii si nici nu doreste suprematia femeilor. Nu este o moda, desi este intr-adevar la moda, este mult mai mult decat atat. Feminismul este definit ca „principiul  egalitatii in drepturi a femeilor si barbatilor, precum si miscarea care lupta pentru realizarea efectiva in toate ordinele de feminism“. Chiar si asa, exista inca o anumita reticenta in a fi deschis feminist sau in a sustine aceasta ideologie din partea unor grupuri din cauza ignorantei sensului ei.

Pentru cantareata Analia Selis, stabilirea in tara noastra a insemnat o imensa schimbare. „Chiar daca vin dintr-o tara destul de asemanatoare cu a voastra, aici am gasit si lucruri care mi s-au parut ciudate la inceput. Nu m-au speriat frecventele stiri cu violenta in familie, cat pasivitatea femeilor. Nu poti accepta, intr-o casnicie, sa fii batuta! Daca asta o fi feminism, atunci inseamna ca as fi in stare de asa ceva”. Analia este casatorita cu un roman si are parte de o familie normala, fericita. Si s-ar implica oricand i s-ar cere in actiuni de aparare a drepturilor femeii.

Andreea Banica este imaginea sex-simbolului mioritic, cu ceva influente americane. Blonda, cantareata, prezentatoare de televiziune… Si-ar putea dori oare ceva in plus? „Nu cred ca as fi buna pe post de lider in lupta feminista, din simplul motiv ca eu sunt impacata cu statutul meu. Dar, daca mi s-ar oferi ocazii sa fiu cea care puncteaza anumite lucruri puternice intr-o miscare feminista, n-as refuza. In viata de zi cu zi sunt insa un personaj destul de docil, cu hachitele mele, dar fara sa doresc in vreun fel sa fiu deasupra barbatului meu. Iar lui Lucian evident ca-i convine asta, nu?”.

Revenita spectaculos cu clip nou, fabricat in strainatate, Lili Sandu pare genul feminist. „Ma vedeti pe mine cu un steag in brate, fluturandu-l si strigand in vreo piata? Eu nu ma vad. Sigur ca sunt de acord cu o anumita egalitate de sansa, dar in limitele fiecarui individ, indiferent de sex. Si cred ca acesta e singurul raspuns la intrebarea daca eu sunt o feminista”. Cu toate acestea, solista nu vede de ce s-ar face diferente la angajari in domeniile in care si femeile pot depune acelasi efort ca si barbatii.

Ei, bine, Oana Zavoranu nici nu e nevoie sa raspunda daca e sau nu o feminista. „Am fost expusa de atatea ori, am spus bune si rele in public, mi-am manifestat intotdeauna credintele. Dar asta nu inseamna neaparat ca ma consider mai puternica fizic decat un barbat foarte puternic. Si ei pot fi slabi, lasi, mincinosi, lenesi. Si ele la fel. Atunci, pentru ce o lupta? Cred ca ne putem intelege exact asa cum suntem. Si putem munci in cam aceleasi domenii, in mod egal. Nu m-as erija intr-un conducator feminin al grevelor, dar le-as lua apararea femeilor discriminate, cu siguranta!”.