Deciziile si pozitia contradictorie a Rusiei pe scena mondiala

Sub presedintele Vladimir Putin, Rusia a ocupat in ultimii ani o pozitie adesea contradictorie si din ce in ce mai nelinistitoare pe scena mondiala. Pe de o parte, Rusia continua sa pastreze roluri „mostenite” cu un grad mare de respectabilitate si responsabilitate, cum ar fi unul dintre cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU si membru al G20.

Pe de alta parte, totusi, a devenit strans aliata cu tarile considerate pe scara larga drept „state necinstite” internationale – precum Coreea de Nord, Iran, Belarus si Siria – si a manifestat trasaturi de caracter similare prin zdrobirea oponentilor politici de acasa si amenintarea Occidentului. cu arme nucleare, desi invazia din 2022 a vecinului sau, Ucraina, a facut un pas mai departe decat alti „haiduci”.

Inclinarea Rusiei catre asa-numitele „state necinstite” – definite in mod vag ca cele care incalca legile internationale, sponsorizeaza terorismul si reprezinta o amenintare la adresa securitatii altor natiuni si a pacii globale – a fost accelerata de cand a invadat Ucraina la inceputul lui 2022, cu o serie de sanctiuni internationale asupra industriei ruse si a persoanelor legate de conflict, lasand Moscova in mare masura izolata pe scena globala.

Acest lucru l-a fortat efectiv sa se bazeze pe tari precum China si India pentru a-si cumpara exporturile de petrol si sa apeleze la ghearele „state necinstite” aliate ca o sursa de potential echipament militar si sprijin.

Unii adepti apropiati ai Rusiei cred ca Moscova, care opereaza in afara dreptului international, se comporta din ce in ce mai mult ca un „stat necinstite”, in special in dorinta sa de a contesta si submina dominatia Occidentului in afacerile globale.

Vizita liderului nord-coreean Kim Jong Un in Rusia saptamana aceasta – in care ambele tari s-au angajat sa aprofundeze legaturile militare si economice in ciuda preocuparilor unor natiuni precum SUA si Coreea de Sud – a aratat ca Moscova cauta din ce in ce mai mult sa rupa ordinea mondiala si pentru a beneficia de acea schisma.

„Rusia este din ce in ce mai mult un stat necinstite: relatiile sale de baza sunt cu tari din afara unei ordini globale bazate pe reguli: Belarus, Iran, Siria si Coreea de Nord”, a declarat luni Ian Bremmer, presedintele si fondatorul Eurasia Group.

„Acestea sunt tari care nu pot fi pedepsite efectiv cu amenintarea cu noi sanctiuni din partea Statelor Unite si a NATO. Sunt deja inamici pe deplin hotarati. Acest lucru limiteaza cantitatea de sprijin suplimentar pe care Rusia se poate baza, dar inseamna, de asemenea, ca americanii nu prea pot. faceti pentru a raspunde altfel decat sa faceti declaratii suparate”, a adaugat el.

Bremmer a spus ca vizita lui Kim in Rusia si promisiunea de a aprofunda legaturile bilaterale si de a face schimb de tehnologie militara pentru programul de satelit al Phenianului a aratat ca Rusia devine „mai acceptata de riscuri si dispusa sa se angajeze intr-un razboi asimetric impotriva inamicilor sai mai larg”.

Dusmanul dusmanului meu

Vechea zicala spune ca „dusmanul dusmanului meu este prietenul meu” si asta poate fi aplicat „starilor necinstite”, toate dintre care au relatii turbulente si profund tulburate cu Occidentul.

Statele necinstite au fost legate, in mare masura, de statutul lor comun de haiduci, in mare masura exacerbat de sanctiunile internationale care restrictioneaza comertul si tranzactiile si de o animozitate ideologica comuna fata de valorile occidentale precum democratia si libertatea.

Relatia dintre statele necinstite este adesea tranzactionala, spun analistii, relatiile Rusiei cu Coreea de Nord parand a fi deloc diferite: informatiile occidentale sugereaza ca Moscova este dispusa sa ofere Phenian hrana, asistenta financiara si tehnologie militara in schimbul armelor pe care le poate folosi impotriva Ucrainei. , de exemplu, desi Moscova si Coreea de Nord neaga ca au avut loc tranzactii cu arme.

„Situatia geopolitica globala actuala este una de ordin international polarizat”, a declarat Edward Howell, lector in politica la Universitatea Oxford si expert in politica interna si externa a Coreei de Nord.

„Coreea de Nord continua sa exploateze ordinea internationala fracturata – in special Consiliul de Securitate al ONU – de la invadarea Ucrainei de catre Rusia in februarie anul trecut”, a adaugat el. 

„Pyongyangul stie ca Moscova si Beijingul se vor opune oricaror rezolutii de sanctiuni ale Consiliului de Securitate al ONU asupra RPDC [Republica Populara Democrata Coreea, numele oficial al Coreei de Nord], fie pentru incalcari ale drepturilor omului, fie pentru continuarea dezvoltarii rachetelor si nucleare. In acelasi timp, Rusia stie ca poate conta pe clientul sau din Razboiul Rece pentru a oferi asistenta materiala, intr-un moment in care are putini aliati la nivel mondial”, a spus el.

Prieteni cu beneficii

Cu toate acestea, analistul politic rus Anton Barbashin a respins eticheta de „stat necinstite” pentru Rusia, declarand ca Moscova continua sa detina puterea si influenta intr-o sfera geopolitica mai globala. Moscova inca numara tari precum China, India si Turcia ca aliate, de exemplu.

„Rusia cu greu poate fi etichetata drept stat necinstite – avand in vedere statutul sau la CSNU, G20, intr-o anumita masura BRICS – capacitatea de a influenta piata energiei prin OPEC+ [o alianta cu colegii producatori de petrol din OPEC] si scara generala a comertului si a cooperarii cu China. , India si chiar Turcia”.

„Dar faptul ca Rusia are nevoie de Kim este un indicator al declinului considerabil al optiunilor Rusiei”, a declarat Barbashin.

El a perceput prietenia Rusiei cu Coreea de Nord ca fiind mai degraba una dintr-o casatorie de convenienta, avand in vedere nevoile Rusiei pe campul de lupta din Ucraina.

“Putin are nevoie de Coreea de Nord pentru doua lucruri: obuze si oameni. Desi cred ca este exagerat sa se astepte ca Coreea de Nord sa trimita trupe in Ucraina, oamenii sai pot fi folositi ca forta de munca ieftina pe pamanturile ocupate ale Ucrainei si Rusia insasi”, el a spus.