Cele mai populare modele de căciuli de-a lungul timpului

Moda este un domeniu în continuă evoluție, dar există unele piese vestimentare care rezistă trecerii timpului și rămân populare de-a lungul generațiilor. Un astfel de accesoriu reprezentativ sunt căciulile sau pălăriile. De-a lungul istoriei, căciulile au îndeplinit atât rolul de a proteja capul împotriva frigului, sau împotriva soarelui, cât și drept accesoriu ce adaugă un plus de personalitate și care poate eleva o ținută. Te invit să descoperi mai departe câteva informații interesante despre istoria căciulilor și care sunt cele mai populare modele care s-au impus în modă și au trecut testul timpului, fiind alese și astăzi.

Istoria căciulilor

Căciulile au o istorie îndelungată, datând încă din timpurile străvechi. În civilizațiile antice, cum ar fi Grecia și Egiptul, căciulile erau purtate atât de bărbați, cât și de femei, în semn de statut social sau pentru a-și proteja capul de soare. În Evul Mediu, căciulile au devenit o parte integrantă a ținutelor, fiind folosite atât pentru protecție și statut social, cât și ca un indicator al ocupației purtătorului.

Modelul Ushanka

Sursa: vesa.ro

Ushanka este unul dintre cele mai cunoscute modele de căciuli de blană, originar din Rusia. Această căciulă rusească de damă sau bărbați se caracterizează prin designul său cu flaps-uri care pot fi prinse sub bărbie sau deasupra capului, pentru a proteja urechile și gâtul împotriva frigului extrem. Ushanka este confecționată din blană de oaie, vulpe sau iepure și a devenit un simbol al culturii rusești și al durabilității în condiții climatice aspre. A fost purtată atât de civili, cât și de militari.

Modelul Cossack

Cossack-ul este un alt model popular de căciulă de blană, asociat cu tradițiile și cultura popoarelor cosace din Europa de Est. Această căciulă are o formă distinctivă, cu un coronament înalt, confecționată din blană de oaie sau vulpe. Cossack-ul a devenit cunoscut pentru aspectul său elegant și sofisticat și a fost purtat în special de către conducătorii cosaci și de către membrii elitelor militare. Aceste căciuli de blană de damă sunt ideale pentru ținutele elegante, fiind superbe în combinații cu rochii și paltoane lungi.

Modelul Aviator

Sursa: vesa.ro

Căciula de blană Aviator, cunoscută și sub denumirea de căciulă de pilot, a devenit populară în timpul Primului Război Mondial și a fost purtată inițial de piloții aviației militare. Aceasta este caracterizată de designul său distinctiv, cu blană de iepure, miel sau vulpe în interior și exterior, flaps-uri care pot fi prinse sub bărbie și o curea reglabilă. Căciula Aviator a oferit protecție termică în condiții extreme de zbor și a devenit rapid un simbol al aventurii și al spiritului liber.

Modelul Trapper

Căciula Trapper, cunoscută și sub denumirea de căciulă Eskimo sau căciulă nordică, este un alt model de căciulă de blană foarte popular. Aceasta este caracterizată de flaps-uri lungi care acoperă urechile și obrajii, fiind confecționată din blană de iepure, vulpe sau râs. Căciula Trapper a fost inițial purtată de vânătorii și căutătorii de aur din nordul Americii și Canadei, datorită capacității sale de a oferi protecție împotriva frigului extrem. Astăzi, căciula Trapper a devenit un simbol al aventurii în aer liber și al stilului eclectic.

Modelul Beretă

Bereta este un model de căciulă de origine franceză, care a devenit popular în întreaga lume. Aceasta are o formă rotundă și plată, fără margine, și este confecționată din material moale, cum ar fi lâna sau pielea. Bereta a fost inițial purtată de muncitori și soldați, dar a fost adoptată ulterior de artiști și de mișcările de avangardă. A devenit un simbol al stilului liber, iar astăzi continuă să fie un accesoriu la modă.