Activitate seismica pe Luna in urma lansarii unei nave spatiale

O nava spatiala lasata in urma de astronautii americani pe suprafata lunii ar putea provoca mici tremuraturi cunoscute sub numele de cutremure lunare, potrivit unui nou studiu. Cercetatorii au dezvaluit pentru prima data forma necunoscuta anterior de activitate seismica pe Luna printr-o analiza a datelor din epoca Apollo folosind algoritmi moderni.

Variatiile masive de temperatura care apar pe Luna pot determina extinderea si contractarea structurilor create de om intr-un mod care produce aceste vibratii, sugereaza raportul. Suprafata lunii este un mediu extrem, osciland intre minus 208 grade Fahrenheit (minus 133 grade Celsius) in intuneric si 250 grade Fahrenheit (121 grade Celsius) in soare direct, potrivit unui comunicat de presa despre studiu.

De fapt, intreaga suprafata a Lunii se extinde si se contracta la frig si caldura, remarca un studiu. Totusi, oamenii de stiinta au reusit sa foloseasca o forma de inteligenta artificiala pentru a obtine o intelegere atat de intima a datelor din epoca Apollo, incat au putut identifica tremurele usoare emise de un modul de aterizare lunara Apollo 17, asezat la cateva sute de metri distanta de instrumentele care inregistrau cutremurele lunii, potrivit la un rezumat al studiului realizat de cercetatori din institutii, inclusiv Institutul de Tehnologie din California si NASA. (NASA a oferit finantare pentru studiu.)

Analiza ofera noi perspective asupra modului in care Luna raspunde la mediul inconjurator si ce poate afecta activitatile seismice ale acesteia. Zgomotele nu erau periculoase si probabil ar fi imperceptibile pentru oamenii care stateau pe suprafata lunii.

Intelegerea cutremurelor lunare ar putea fi esentiala pentru explorarea viitoare, au spus expertii, in cazul in care NASA si partenerii sai construiesc un avanpost permanent pe suprafata Lunii – un obiectiv al Artemis, programul de explorare lunara al agentiei.

„Cat de puternice avem nevoie pentru a ne construi structurile si pentru ce alte pericole trebuie sa atenuam?” Dr. Angela Marusiak, profesor asistent de cercetare la Laboratorul Lunar si Planetar al Universitatii din Arizona, a spus despre intrebarile la care acest tip de analiza a datelor poate ajuta sa raspunda. Marusiak nu a fost implicata direct in studiu, desi a avut contact cu autorii in calitate de coleg expert in seismologie lunara.

Mineritul pentru cutremure de luna

Marusiak a remarcat ca fiecare misiune Apollo avea instrumente pentru detectarea cutremurelor lunare. Dar misiunea Apollo 17, lansata in 1972, a fost demna de remarcat, deoarece a lasat in urma o serie de seismometre capabile sa detecteze cutremure termice ale lunii – sau tremurul indus de incalzirea si racirea drastica a suprafetei lunare.

„Mii de aceste semnale au fost inregistrate pe o perioada de 8 luni, din 1976 pana in 1977, pe patru seismometre desfasurate in timpul experimentului de profilare seismica lunara Apollo 17, dar calitatea slaba a datelor face analiza dificila”, au scris cercetatorii. „Am dezvoltat algoritmi pentru a determina cu precizie momentul de sosire a undelor, pentru a masura puterea semnalului seismic si pentru a gasi directia sursei cutremurului.”

Oamenii de stiinta au revizuit datele pentru prima data in decenii. Analiza recenta a permis echipei de cercetare sa concluzioneze ca un anumit tip de cutremur lunar – numit cutremur termic impulsiv – nu a provenit din surse naturale, ci mai degraba din incalzirea si racirea navei spatiale din apropiere.

„In fiecare dimineata lunara, cand soarele loveste landerul, acesta incepe sa scada”, a spus coautorul studiului Allen Husker, profesor de geofizica la Caltech, intr-un comunicat. „La fiecare cinci pana la sase minute (a fost) inca una, pe o perioada de cinci pana la sapte ore pamantesti. Erau incredibil de regulati si repetati.”

Aceste tremuraturi difera de un alt tip de cutremur lunar, numit cutremur termic emergent, care este probabil cauzat de reactia naturala a solului la expunerea la lumina soarelui, potrivit studiului.

Alta activitate seismica

Cercetatorii au spus ca spera ca viitoarele misiuni lunare vor oferi o imagine si mai holistica a fenomenelor.

In afara de cutremure termice, se stie ca luna are si tremuraturi adanci si superficiale, precum si activitate despre care se crede ca ar fi cauzata de loviturile de meteoriti.

Este important de remarcat o diferenta cheie intre Luna si Pamant: pe suprafata lunii, nu exista placi tectonice care pot provoca evenimente catastrofale. Dar Luna are o viata interioara activa si, la fel ca Pamantul, anumite tipuri de evenimente seismice pot avea loc in orice moment sau locatie de pe suprafata lunara, a spus Marusiak.

Marusiak era pasionat de misiunea de aterizare lunara a Indiei, Chandrayaan-3, care includea un seismometru. Deja, Organizatia Indiana de Cercetare Spatiala a confirmat ca instrumentul a fost capabil sa detecteze un cutremur lunar. (Cercetatorii ISRO nu au publicat inca date extinse despre inregistrare sau au propus o cauza sugerata a evenimentului.)

Instrumentul Chandrayaan-3, care a inregistrat pentru prima data activitatea in apropierea polului sud lunar, a fost adormit la inceputul lunii septembrie. Cercetatorii vor incerca sa trezeasca nava spatiala pentru o colectare suplimentara de date pe 22 septembrie, cand locul de aterizare Chandrayaan reintra in lumina soarelui.

„Sper ca, cu programul Artemis, seismometrele vor continua sa fie incluse, deoarece sunt cu adevarat vitale pentru intelegerea a ceea ce se intampla, nu doar la suprafata, ci si mai adanc in regolit (sol)”, a spus Marusiak.

Dar oamenii de stiinta sunt entuziasti ca studierea datelor din era Apollo cu ajutorul tehnologiei moderne poate aduce rezultate noi fascinante.

„Este important sa stim cat de mult putem din datele existente, astfel incat sa putem proiecta experimente si misiuni pentru a raspunde la intrebarile potrivite”, a spus Husker. „Luna este singurul corp planetar, in afara de Pamant, care a avut mai mult de un seismometru simultan. Ne ofera singura oportunitate de a studia temeinic un alt corp.”