5 tipuri de cheltuieli neprevazute si cum sa le gestionezi cand apar

Oricat de bine ti-ai planifica bugetul, oricand pot aparea cheltuieli neprevazute. Fie ca s-a stricat boilerul sau trebuie sa-ti duci catelul la veterinar, acesti bani pe care nu planuiai sa-i cheltuiesti pot crea un dezechilibru financiar pe moment.

Nu poti sa prezici cand vor avea loc astfel de momente, dar te poti pregati pentru ele din timp. Afla din acest articol, vom analiza ce optiuni ai atunci cand apar cheltuieli neprevazute. Continua sa citesti pentru a afla cum poti preveni astfel de probleme din timp.

Reparatii auto

Daca esti detinatorul unui automobil, unele cheltuieli ar trebui deja planificate, precum schimbarea anvelopelor. Insa, unele lucruri nu pot fi prevazute, precum probleme ale motorului sau schimbarea unei piese mai costisitoare. Orice reparație a autoturismului te poate dezechilibra financiar, mai ales ca adesea reprezinta o urgenta.

In cazul in care te confrunti cu astfel de probleme, nu se recomanda sa astepti prea mult, deoarece acestea pot deveni mai grave. Poti aplica la Viaconto pentru un credit pana vine ziua de salariu pentru a putea repara masina cand trebuie. Desigur, sa nu uiti sa-ti faci asigurarile auto obligatorii ori sa ai rovinieta la zi.

Urgente medicale

Multe dintre cheltuielile medicale neprevazute sunt acoperite de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Acestea includ vizita la doctorul de familie, retete compensate sau gratuite ori internarea in spital. Totusi, nu toate urgentele medicale sunt acoperite de aceasta asigurare.

De exemplu, pentru vizita la cabinetul particular a unui medic specialist sau pentru investigatiile care nu sunt decontate de casa de asigurari, va trebui sa platesti. Deoarece sistemul de sanatate iti permite gratuitati, este recomandat sa incerci sa te folosesti de ele. Cere scrisoare medicala de la medicul de familie, pentru a evita plati ce pot fi acoperite de sistemul de sanatate.

Urgente veterinare

Daca ai un animal de companie, oricand va exista sansa sa faci o vizita neasteptata medicului veterinar. Pe moment, din dorinta de a avea grija de prietenul tau patruped, costurile nu au importanta, insa, atunci cand trebuie sa platesti factura, lucrurile incep sa se schimbe.

In cazul in care ai un animal de companie, mai ales unul care iese afara des, poti sa faci o asigurare de sanatate pentru animale ce acopera riscurile generale, accidentele si bolile. Astfel, daca este nevoie sa mergi de urgenta la veterinar, nu va trebui sa-ti faci griji apoi si pentru plata consultului.

Reparatii in locuinta

In locuinta, ca si in autoturism, trebuie sa faci cateva investitii, la anumite intervale de timp. Verificarea centralei termice sau produsele necesare pentru ingrijirea casei sunt cheltuieli la care te astepti. Uneori, insa, pare ca totul incepe sa se strice si atunci ai nevoie tot mai multa de bani.

Un sfat bun este regula de 1% – pune deoparte 1% din pretul de achizitie al casei, in fiecare an, pentru a preintampina cheltuielile neprevazute. Daca nu trebuie sa faci nicio schimbare intr-un an, incearca sa pastrezi suma pentru anul urmator si, de asemenea, sa incepi sa strangi urmatorul 1%. Astfel, cheltuielile neplanificate vor fi mai usor de rezolvat si, la un moment dat, vei avea chiar suficienti bani pentru a renova locuinta.

Calatorii neprevazute

In general, atunci cand calatoresti, iti alegi din timp perioada si destinatia. Uneori, insa, lucrurile pot sta altfel. Fie ca ai gasit o reducere atractiva de pret pentru un city break in acest weekend sau trebuie sa mergi la o inmormantare in alta localitate, brusc, ai nevoie urgenta de bani.

Evident, trebuie sa ai o suma de bani pusa deoparte pentru orice eventualitate. In cazul in care calatoria este o vacanta, alege o cazare unde poti sa-ti gatesti singur. De asemenea, in cazul locului de cazare, poti alege o pensiune sau un Airbnb si vei observa diferenta de pret.

Deoarece cheltuielile neprevazute pot aparea oricand, se recomanda sa ai macar un plan de rezerva, ce iti va permite sa navighezi respectiva problema. Fie ca e vorba de un imprumut financiar sau punerea deoparte a banilor, urmeaza aceste sfaturi pentru a gestiona situatia cat mai usor.