4 materiale de care ai nevoie pentru montarea faiantei

Sursa foto: unsplash.com

Renovarea locuintelor poate fi un bun prilej de a schimba unele lucruri invechite, iar faianta este de obicei primul lucru la care ne putem gandi. Tendintele moderne promoveaza simplitatea, iar modelele noi de faianta completeaza perfect aceste cerinte. Daca te pregatesti sa renovezi si te gandesti la schimbarea faiantei din casa ta, iata care sunt materialele de care ai nevoie.

Faianta noua, conform masuratorilor

Primul lucru pe care ar trebui sa il ai in vedere este sa masori foarte bine suprafetele pe care le ai de acoperit. Vei avea nevoie de o suprafata exprimata in metri patrati, defalcata si pe numarul de ziduri pe care vei monta faianta, dar si ca total. Stiind aceste detalii, pasul urmator va fi alegerea faiantei, avand in vedere cromatica si stilul camerelor.

Ar trebui sa stii ca in prezent poti comanda online materiale de constructii, lucru care usureaza destul de mult alegerea, mai ales in ceea ce priveste faianta. 

Vei putea vedea modelele disponibile, culorile, dar si dimensiunile placilor, astfel incat sa poti face o alegere corecta raportata la spatiile pe care le ai de acoperit. 

In plus, pe langa faianta vei putea adauga in cos si celelalte materiale necesare, pentru a nu pierde timp in ceea ce priveste cautarile si livrarea. 

Adeziv pentru placi ceramice

Dupa ce substratul este pregatit si treci mai departe la pasul urmator de montaj, vei avea nevoie de adeziv. Adezivul trebuie ales in functie de tipul placilor, avand in vedere si culoarea acestuia. 

De asemenea, adezivul va trebui achizitionat in functie de tipul camerei in care se face montajul. Nu ar trebui pierdut din vedere faptul ca in general baile si bucatariile sunt spatii cu umiditate mare si ca exact aici sunt realizate lucrarile de montare a placajelor ceramice.

Asadar va fi nevoie de un adeziv care sa reziste la umiditate si eventual de un adeziv aditivat, daca se doreste uscarea rapida a acestuia sau intarirea rapida. Nu in ultimul rand, adezivul va trebui ales in functie de tipul substratului (beton, tencuiala, rigips etc.).

Chit de rosturi

Faianta este unul dintre placajele ceramice care se monteaza cu rosturi. Rosturile sunt create prin pozitionarea distantierelor in mod corect. Ulterior uscarii adezivului este necesara aplicarea chitului de rosturi, pentru ca acestea sa capete un aspect uniform. Rosturile sunt umplute cu material, si finisate in mod corect, pentru a oferi suprafete cat mai estetice.

Chitul de rosturi este un material bazat in cea mai mare parte pe clincker de ciment, asadar trebuie observat modul de comportare al acestuia in cazul contactului cu apa, cu agenti chimici, cu alte produse de curatat si in general cu substante pe care le vei folosi in viata de zi cu zi. Aceste specificatii se regasesc in general in fisa tehnica a produsului, asadar alegerea se poate face cu usurinta. 

Distantiere

Desi nu sunt un material in sine, distantierele sunt foarte important in procesul de montaj. Cu ajutorul acestora se dispun spatiile dintre placi la dimensiunile corecte, astfel incat in cazul miscarii sau deplasarii acestora, suprafetele sa fie asigurate. 

Distantierele mai sunt cunoscute si sub numele de cruciulite, iar regula este ca pozitionarea acestora sa se faca la distante egale, pentru a obtine un aspect unitar al suprafetelor.

Pe langa aceste materiale vei mai avea nevoie de racleta pentru a intinde adezivul, de mistrie si spaclu, de ruleta si de aparat pentru taierea placajelor ceramice. 

Montajul placilor de faianta este recomandat sa se realizeze cu ajutorul firmelor specializate, pentru a evita greselile de executie.

Acestea sunt materialele de care ai nevoie pentru a schimba aspectul baii sau bucatariei tale. Alege materiale de calitate, din magazine specializate, pentru a avea garantia unor lucrari asa cum ti le doresti.